torstai 31. tammikuuta 2008

Kira tutkimuksissa

Kävipä sitten niin, että mentiin ihan kunnolla lääkäriin, eikä vaan kuvauksiin. Siellä vierähti kätevästi koko päivä ja nyt on pää niin pyörällä että asioiden sulattelu tulee viemään tovin jos toisenkin. Kerron siis vaan päivän kulun, myöhemmin voi miettiä mitä kaikki tarkottaa, mistä se johtuu ja miten tästä eteenpäin.

Oltiin Yliopiston pieneläinklinikalla ja siksi tapahtumat eteni vähän totutusta poikkeavalla tavalla. Ihan kuin siis olisi mihin verrata... Ensin selitin kandille oireita ja hän tutki koiraa. Koko historian siinä varmaan pölpötin ja lopputulemaksi saatiin: rajottaa liikettä. Kandi meni juttelemaan lääkärin kanssa ja minä jäin Kiran kanssa opiskelemaan sillä kauhealla pöydällä viihtymistä. Äkkiä Kinkki ymmärsi, että hauska paikkahan se oli.

Kandi tuli takaisin, otti Kiran ja menivät lääkärin kanssa ihmettelemään sitä. Iloinen pikku otus lähti häntä pystyssä kandin mukaan ja minä menin odottelemaan. Myöhemmin palattiin kaikki yhteen ja sain kuulla tuloksia: Ontumatutkimuksessa ei havaittu ontumaa, mutta. Kira aristi lonkkien ojennusta, sekä rintarangan keskiosan ja lannerangan painamista. Polvilumpiot luksoituvat lievästi (aste 1) ulospäin. Vasen lonkka luksoi ulos kuopastaan viitaten löysyyteen.

Sovittiin, että otetaan heti kuvat. Rauhotettiin aineella jossa 7 päivän varoaika, että päästään kisoihin viikon päästä. Kuvattiin selkäranka ja lonkat, kyynärissä ei ollut mitään aihetta kuvaamiseen. Kuvien jälkeen odottelin tokkuraisen Kiran kanssa tuloksia ja peruin iltapäivälle sovitun hautomo-tapaamisen, en ehtisi millään. Sitten sain kuulla tuloksia.

Kiralla on vino lantio, ihan siis synnynnäinen vika, viimeinen lannenikama on epämuodostunut, normaalia lyhyempi, asettuu väärään suuntaan ja toiselta puolelta okahaarake kiinni lonkassa. Sen lisäksi ne lonkat todella oli aika huonot, oikea heikko B, vasen vielä heikompi C eli todennäkösesti arvosteltaisiin C/D. Ne olivat kuitenkin ihan siistit, ei nivelrikkoa tai kulumia. Etuosassa ei ollut mitään.

Pahin juttu on se lantio, sivukuvassa 5 ja 6 lannenikamien nivelrako, eli viimeisen terveen ja tämän sairaan nikaman väli näytti huolestuttavalta. Siinä näkyi muutoksia, jotka saattoivat viitata välilevyn kalkkeumaan, joka taas altistaa välilevyn pullistumiselle tai tyräytymiselle. Se olisi jo todella vakava tilanne. Röntgenkuvasta ei pystynyt tarkempaa arviota tekemään, joten päätettiin tehdä tietokonetomografia.

Kira oli jo heräilemään päin ja se piti nukuttaa uudelleen, tällä kertaa toisella aineella, jossa varoaika 28 päivää. Kisoihin ei siis ole asiaa, mutta eipä taida olla muutenkaan. Onneksi tomografiassa ei löytynyt mitään välilevyn pullistumaan viittaavaa.

Saatiin saikkua kisojen yli ja särkylääkeresepti, jos väännellyt jalat käy kivuliaiksi. Kilpailemista ja harrastamista muutenkin pitää nyt miettiä tarkkaan, kotikoiraksi siirtymistä suositeltiin.

En tiedä mitä ajatella, täytyy kysellä lisää mielipiteitä ja etsiä vastaavia tapauksia. Tuntemukset menee laidasta laitaan, selvää on vaan se, että se tehdään, mikä Kiralle on parasta. Kun vaan jotenkin saisi aukottomasti selville mitä se on.

Ei kommentteja: